Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayПлощта на горските пожари в Сибир продължава да

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayПлощта на горските пожари в Сибир продължава да
Коментари Харесай

Рекордни пожари в Сибир

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pixabay

Площта на горските пожари в Сибир продължава да се усилва и се движи към слагане на безспорен връх за всички налични за времето статистически данни. Според " Грийнпийс Русия ", от началото на годината до 10 август, обхванатата от пожар повърхност е достигнала 16,451 милиона хектара, или 164,5 хиляди квадратни километра.
Горите се трансфораха в пепел на територия, която може да побере цяла Гърция (131,9 хиляди квадратни километра), четири Дания (43 хиляди квадратни километра) или половината от Федерална република Германия (357 хиляди квадратни километра).
Само през миналия ден площта на пожарите се е нараснала с 0,4 милиона хектара, обхващайки повърхност, равна на Москва и Санкт Петербург взети дружно (съответно 0,26 и 0,14 милиона хектара), оповестява finanz.ru.
Якутия остава зона на злополучие, където са дейни 323 пожара, най -големият от които се простира на 1,3 милиона хектара и е съвсем еднакъв по повърхност на Калининградска област (1,5 милиона хектара).

Рязко утежняване на ситуацията е настъпило през август, от началото на което зоната на пожарите, приета за нецелесъобразна за гасене, нараства 2,5 пъти, обгръщайки повече от хиляда обитаеми места с корозивен пушек и трансформирайки Якутия в най -големия източник на въглерод в света излъчвания на диоксид и въглероден окис.
„ 2021 година към този момент е на второ място от началото на века във връзка с общата повърхност, покрита от горски пожари. Пожарите бяха по -големи едвам през 2012 година, само че с актуалната динамичност на растежа на повърхност този връх може да бъде строшен “, предизвестява Грийнпийс.

Разпъвайки се от Монголия до Северния полюс, димът от сибирски пожари обгърна небето в Якутск, Новосибирск и Красноярск, чието летище би трябвало да отсрочва и анулира полети за трети следващ ден - приблизително 30 дневно.
Повечето проблеми пораждат заран, когато смогът е най -дебел. До вечерта всички полети са в деяние, сподели Дмитрий Тронин, представител на летището в Красноярск. Подобна обстановка е в Братск и Иркутск, където заради смог идващите самолети се изпращат в Чита или Улан-Уде, написа Taiga.info.
В Красноярския край и региона на Ангара съвсем 1,4 хиляди обитаеми места попаднаха в димната зона. В региона на Иркутск смогът обгръща 713 обитаеми места в 20 области и девет градски области.
" В идващите дни димът ще продължи ", обявиха в сряда Министерството на изключителните обстановки в Красноярска територия.

„ Като цяло държим обстановката под надзор “, съобщи губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев на 7 август на среща с съветския президент Владимир Путин. Оттогава зоната на пожарите в района е повишена до 111 хиляди хектара.
В Якутия пожарите заплашват четири обитаеми места в областите Горни и Намски - Фрунзе, Тастак, Кебекен и Улу -Сси, сподели ръководителят на републиката Айсен Николаев.

Над 4 хиляди души и 632 броя техника са включени в гасенето, само че обстановката се усложнява от мощен вятър, който през миналия уикенд опъна фронта на огъня за повече от 40 км, сподели Николаев.
Повечето обаче управляващите не гасят - огънят бушува в т. Нар. „ Зони на надзор “, където съгласно настоящото законодателство е допустимо да не се гасят пожари заради икономическа целенасоченост.
Повечето пожари тази година са зародили при поляни и не приказваме за „ черни дървосекачи “, а за елементарни, законни сечи, написа Greenpeace.
„ За дървосекачите е по -изгодно да изгарят остатъците от изсечената гора, в сравнение с да изчистят сечището по други способи или да рециклират тези боклуци “, споделят еколози от доброволческата асоциация „ Хората на гората “. - Впрегнете с нарушавания - в несъответствуващ миг, не спазвайки разпоредбите за пожарна сигурност. Пожарите постоянно напущат сечищата на големи площи и по-късно горят до есента.  "  

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР